Łosoś marynowany w burakach podany z blinami oraz koperkową śmietanką

anne losos.jpgW 2010 Anne Faber zaczęła prowadzić kulinarny blog Anne’s Kitchen, nagrodzony Digital Food Award, wyróżnieniem przyznawanym przez Food & Wine Magazine (USA). Zaproponowano jej też prowadzenie programu telewizyjnego. Barwna, kobieca
i sympatyczna Luksemburka szybko zdobyła popularność. Anne pisze też książki kucharskie. Proponowane przez nią potrawy inspirowane są codziennością Londynu, w którym mieszkała, oraz jej licznymi podróżami. Ostatnia książka Anne’s Kitchen: Barcelona, Istanbul, Berlin zdobyła przed kilkoma dniami prestiżową Luxembourg Book Prize. Anne jest członkiem Guild of Food Writers – gildii pisarzy kulinarnych. Ostatnio doskonaliła warsztat pod okiem słynnego szefa kuchni Alaina Ducasse w Paryżu.

 

Składniki:

Do łososia:

450 g fileta z łososia, bez skóry

1,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego

1,5 łyżeczki nasion kolendry

0,5 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego

3 łyżki (stołowe) gruboziarnistej soli morskiej

1,5 łyżki cukru

3 łyżki wódki

Starta skórka z połowy cytryny

200 g surowego lub gotowanego buraka, obranego i startego
(w paski)

4 łyżki świeżego koperku, posiekanego drobno

2 łyżki świeżej natki pietruszki, drobno siekanej

Do koperkowej śmietanki:

100 g kwaśnej śmietanki

2 łyżki świeżego siekanego koperku

2 łyżki musztardy

sól i świeżo mielony pieprz czarny

Do blin (dla 6 osób):

75 ml mleka

35 g mąki pszennej

40g mąki gryczanej

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka kwaśnej śmietany

15g masła klarowanego + masło do smażenia

1 jajko, rozdzielone białko od żółtka

6 kaparów, do dekoracji

Łososia przygotuj 2 dni przed planowanym podaniem.

Utrzyj w moździerzu ziarna kopru włoskiego, kolendry z ziarnami pieprzu. Przesyp do miski i dodaj buraki – upewnij się że wyciśniesz większość płynu, jeśli używasz gotowanych. Dodaj sól, cukier, wódkę, skórkę cytryny, koperek oraz pietruszkę
i wymieszaj. Rozłóż połowę mieszanki na wierzch łososia i dociśnij. Odwróć filet i rozłóż pozostałą część mieszanki. Całość zawiń ciasno w przezroczystą folię samoprzylegającą i włóż do ceramicznego naczynia. Na wierzch zawiniętego fileta połóż drugie ceramiczne naczynie lub talerz i obciąż czymś dodatkowo. Zostaw w lodówce na 48 h. Rozpakuj rybę i zdejmij palcami marynatę. Opłucz pod zimną wodą, aż pozbędziesz się ziaren przypraw i soli, potem osusz papierowym ręcznikiem. Trzymaj schłodzony i zawinięty w folię samoprzylegającą do momentu podania. W dzień podania, przygotuj koperkową śmietankę łącząc wszystkie składniki w formę gładkiej mieszanki. Cienko pokrój łososia na plastry. Potem przygotuj bliny: połącz mleko, oba rodzaje mąki, sodę oczyszczoną ze szczyptą soli w misce, wmieszaj kwaśną śmietanę, masło klarowane i żółtko jaja. Ubij białko na pianę, potem wsmaruj szpatułką do ciasta
w mieszankę na bliny, aby zbyt wiele powietrza z piany nie uciekło. Rozpuść trochę masła na patelni i „wrzucaj“ pełne łyżki mieszanki. Smaż około 3 minut lub do momentu pojawienia się na blinach pęcherzyków powietrza. Potem odwróć na drugą stronę i znów smaż przez kilka minut. Na każdą blinę połóż łyżką solidną porcję śmietanki koperkowej i przykryj kilkoma plastrami zamarynowanego łososia. Udekoruj każdą porcję kaparem.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s