Tarta czekoladowo-karmelowa

bajaderka 1.jpg

Agnieszka Guszpit – z wykształcenia historyk. Wychowała się w Wielkopolsce. Po maturze wyjechała z Polski i zamieszkała w Londynie. Zamiłowanie do dobrego jedzenia, a szczególnie wypieków, zaszczepiły w niej babcia i mama. W kuchni ceni prostotę, naturalne składniki, bogactwo warzyw i owoców. Jest zwolenniczką zdrowego odżywiania, ale uważa, że kawałek tortu czekoladowego, jedzony raz na jakiś czas, też może okazać się naszemu ciału potrzebny. Dlatego też prowadzi blog – bajaderka.blogspot.com – na którym dzieli się z czytelnikami przepisami na smaczne łakocie.

Prywatnie mama dwóch dziewczynek i zapalona biegaczka.

Składniki:

200 g karmelu z puszki

2 jajka

5 łyżek śmietanki słodkiej, 30% tłuszczu

200 g gotowego maślanego ciasta kruchego, najlepiej rozwałkowanego

Dodatkowo:

50 g czekolady mlecznej

50 g czekolady, 70 % kakao

70 ml śmietanki słodkiej, 30% tłuszczu

2 garście orzechów laskowych

 

Przygotowanie:

  1. Rozwałkowanym ciastem kruchym wykładamy dokładnie dno formy i boki wewnętrzne. Formę z ciastem wstawiamy na pół godziny do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
  2. Formę wyjmujemy, nakrywamy kwadratem wyciętym z pergaminu/ papieru do pieczenia. Na to wysypujemy fasolę/ ryż, dla obciążenia. Formę wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Następnie ostrożnie wyjmujemy za pomocą rękawicy kuchennej, pozbywamy się ryżu lub fasoli. Ciasto studzimy w formie przez około 5-10 minut.
  3. Jajka rozkłócamy za pomocą trzepaczki (rózgi) i łączymy ze śmietanką i gotowym karmelem. Powinna powstać gładka lśniąca masa.
  4. Masę wylewamy na dno formy z podpieczonym ciastem. Formę ostrożnie wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Upieczoną tartę, która po lekkim wstrząśnięciu, nie wygląda na płynną, wyjmujemy z piekarnika. Studzimy. W międzyczasie przygotowujemy warstwę czekoladową.

  1. Czekoladę łamiemy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka o grubym dnie i łączymy ze śmietanką. Podgrzewamy na małym płomieniu tylko do rozpuszczenia czekolady, cały czas mieszając. Nie zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z ognia. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy, aż dokładnie połączy się ze śmietanką i powstanie idealnie gładka i błyszcząca polewa. Taką polewę czekoladową wylewamy na wystudzoną tartę. Całość dekorujemy orzechami laskowymi. Tartę podajemy schłodzoną, w niewielkich porcjach.

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s