Z chaty na końcu wsi. Masa Makowa

kch 1.jpg

Monika Pazdej, prowadząca blog Z chaty na końcu wsi (www.zchatynakoncuwsi.pl).
Prywatnie żona Łukasza, mama Wiktora i Tymona. W wolnym czasie maluję
tła fotograficzne, odwiedzam górskie schroniska i targi staroci. Z Wrocławia
wyprowadziłam się na wieś, mieszkam i pracuję w otoczeniu wzgórz trzebnickich.
Nazwa bloga nawiązuje do miejsca w którym mieszkamy. Do naszego domu, miejsca
w którym czas zwalnia. W kuchni odpoczywam, lubię prostotę i staram się,
aby moje przepisy były dla każdego, a produkty dostępne w większości sklepów.
Oprócz miłości do kuchni moją wielką pasją jest fotografia. Pasją, która stała
się sposobem na życie.

Masa Makowa

Składniki:
250 g mielonego maku,
200 ml mleka, 100 ml wody, 2 łyżki miodu, 2 łyżki masła, po 30 gram: suszonych śliwek, suszonych moreli, suszonych daktyli, suszonej żurawiny, orzechów włoskich, orzechów laskowych, migdałów.

Wykonanie:
W garnku zagotowuję wodę, wlewam mleko i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam gaz do minimum, wsypuję mak i mieszam aż połączy się z mlekiem. Przykrywam i odstawiam. W tym czasie kroję bakalie na mniejsze kawałki. Miękki mak mieszam z rozpuszczonym masłem i miodem, na koniec dodaję bakalie. Tak przygotowaną masę 800 gram przechowuję w lodówce przez 2-3 dni lub mrożę.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s