Z chaty na końcu wsi. Rogaliki drożdżowe z makiem

kch.jpg

Monika Pazdej, prowadząca blog Z chaty na końcu wsi (www.zchatynakoncuwsi.pl).
Prywatnie żona Łukasza, mama Wiktora i Tymona. W wolnym czasie maluję
tła fotograficzne, odwiedzam górskie schroniska i targi staroci. Z Wrocławia
wyprowadziłam się na wieś, mieszkam i pracuję w otoczeniu wzgórz trzebnickich.
Nazwa bloga nawiązuje do miejsca w którym mieszkamy. Do naszego domu, miejsca
w którym czas zwalnia. W kuchni odpoczywam, lubię prostotę i staram się,
aby moje przepisy były dla każdego, a produkty dostępne w większości sklepów.
Oprócz miłości do kuchni moją wielką pasją jest fotografia. Pasją, która stała
się sposobem na życie.

Rogaliki drożdżowe z makiem

Składniki:
350 g mąki, 70 g masła, 1/3 szklanki cukru, 20 g świeżych drożdży, 1/2 szklanki mleka, 1 jajo, szczypta soli, 350 g masy makowej, 1 łyżka miodu, 1 łyżka kakao

Wykonanie:
Drożdże rozcieram z dwoma łyżeczkami cukru, dodaję ciepłe mleko i dwie łyżki mąki. Mieszam dokładnie i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, cukier, jajo i drożdże. Zaczynam od wymieszania łyżką, a następnie wyrabiam powoli dodając rozpuszczone, ostudzone masło. Z ciastem pracuję tak długo, aż wchłonie tłuszcz i zrobi się gładkie oraz elastyczne. Wyrobione przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Masę makową mieszam z kakao i miodem. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części, wyrabiam krótko. Rozwałkowuję na koło o średnicy 20 cm, a następnie kroję na 16 trójkątów. Na każdym trójkącie układam płaską łyżeczkę nadzienia, czubek trójkąta zawijam pod przeciwległy bok. W taki sam sposób przygotowuję rogaliki z pozostałej części ciasta. Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Rozbełtanym jajkiem smaruję rogaliki, obsypuję cukrem trzcinowym.
Piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s